Aktuális hírek, események

2021. szeptember 2.

A néptánc igenis menő!

A néptánc igenis menő!

A világ folyamatosan változik, mindig más lesz a divat, más irányzatok kerülnek előtérbe vagy újulnak meg. Ez talán így is van jól. Azonban a kommunikációs technológiák fejlődésével a világ kicsit rohanóvá vált, a folyamatok felgyorsultak, a generációs különbségek egyre gyakoribbak lesznek. Ebben a rohanó és folyamatosan egyre szélesebb körben kiterjedő világban, ahol sokféle inger ér minket, nem könnyű megtalálni a saját helyünket, saját céljainkat. Úgy véljük ez a napjainkban felnövő generációk számára, akik ebben a kiterjedt világban kell, hogy boldoguljanak, még nehezebb lesz. A sok inger, a sok információ nem feltétlen könnyítő tényező, a bőség zavara sokszor hátráltató is lehet, és emiatt önmagunkat, a saját céljainkat, hivatásunkat is nehéz megtalálni, nemhogy azt a tevékenységet, amiben boldogulásunkat is megleljük.

Számunkra a tánc ilyen. Legtöbbünknek azt a szabadidős elfoglaltságot jelenti, amiben megtalálja önmagát, ki-ki saját hivatását. Van, aki egy egész életen át műveli különböző szinten, és van, akinél bizonyos okból, egy élethelyzetnél alább hagy, de igazából mindig is az életének része marad. Ez a fajta elköteleződés általában gyerekkorban, fiatalkorban vagy később, felnőtt korban kialakulhat, de igazából sosem késő. A magyar néptánc kultúra megítélése napjainkban igen változatos. Az idősebb korosztályok körében fontosnak tartják, de a fiatalok körében is egyre népszerűbb. Azonban még mindig elég kétes a fiatalok körében a megítélése. Akik gyermekkorban találkoznak a tánccal sokszor cikinek élik meg, társaik megnyilvánulásai miatt is, miszerint a néptánc nem sport, nem fárasztó, csak éneklés, ugrabugrálás, ”táncikálás”, és a különböző egyéni és csapatsportok, más szabadidős tevékenységek sokkal fontosabbak trendibbek. Nos kedves fiatalok, el kell, hogy szomorítsunk titeket, akkor nem ismeritek, milyen valójában a tánc. Nem ugrálós, éneklős bohóckodás, egyáltalán nem ciki, nem csak a lányok és nem csak a konzervatív, régimódi felfogásúak járnak el táncolni és nem csak annyit jelent, hogy kettőt lépünk jobbra, kettőt balra, forgunk és csapunk „bénán”. A tánc legalább olyan összetett és erős fizikumot igényel, mint a legtöbb sport. Emellett olyan pluszt ad, amit kevés más egyéb tevékenység biztosít: tartást, előadókészséget, bátorságot, kiállást, viselkedést, csapatszellemben való gondolkodást, kommunikációt, és a személyiségünket, azt a közösségi érzést, hogy tartozunk valahová.
Ezért szeretnénk saját példáinkon keresztül bemutatni, hogy valójában mi a tánc és mit ad számunkra. Szeretnénk titeket arra ösztönözni, hogy sosem késő. Érdemes és kell is korán elkezdeni, és teljes mértékben összeegyeztethető tanulmányokkal, munkával, egyéb elfoglaltságokkal.

 
Vaskó Anna (8) és Vaskó Sándor „Öcsike” (7)

Anna és Öcsike testvérek. A tánccal először az idősebb testvér, Anna került kapcsolatba. Nem volt még 3 éves amikor a Kerekerdő oviban (a gyerek csoportokat vezető) Mónika néni tartott egy "ovis csalogató" táncházat. Nagyon megtetszett neki, így is került be abba az oviba. Az óvodai csalogató előtt a Szabolcs Néptáncegyüttes egyik műsorát látták, ahol a gyönyörű viseletek és a tánc elbűvölte. A tánc az első pillanattól kezdve az egyik kedvenc szabadidős elfoglaltsága. Az első évben csak az oviban táncolt, középsős korától pedig az együttes gyerekcsoportjának tagja. Öcsikénél egyértelmű volt, hogy megy a nővére után az oviba. Ő 2,5 évesen kezdte az ovit és vele együtt a táncot is. A Szabolcs Néptáncegyüttes apróka csoportjába 3,5 évesen kezdett járni táncolni, mely iránt lelkesedése azóta is töretlen. Ehhez azért némi szülői ráhatás és odaadás is közrejátszik, de a gyerekek már oszlopos tagjai az együttes fiataljainak. 
A tánc mellett egyéb szabadidős tevékenységet is folytatnak. Mindketten iskolai keretek között kézilabdáznak, emellett teniszeznek és Öcsike focizik, heti 3 edzésen vesz részt a Nyíregyháza Spartacus FC U8-as csapatában. Több tornán nyerte már el a torna legjobb játékosa címet. Mindezek mellett heti 1-1 alkalommal két alapfokú művészeti iskolában tanulnak még táncolni. Anna 6 éve, Öcsike 5 éve tanulgatja a néptáncot.
Anna elmondása szerint azért szeret táncolni, mert jók az oktatók, nagyon szép népi hagyomány, szépek a viseletek, a népdalok, a tánc jó kedvre deríti. Öcsike szerint is a tánc felszabadít és felvidít, közel annyira köti le az energiáit, mint a foci (több edzés van a hétköznapokban). Az ovis társak körében pozitív vélemény alakult ki a tánc iránt. 

 
Moravszki Lenke (16)

„Tizenhat éves vagyok és lassan öt éve, hogy táncolok. Magam sem emlékszem már pontosan mi volt az oka, talán az, hogy mindig is lenyűgöztek a szebbnél szebb viseletek vagy, hogy imádtam és mai napig imádok népdalokat énekelni. A lelkesedésem a tánc iránt azóta is töretlen.
Előtte, és azóta is atletizálok, és sokáig el sem tudtam képzelni, hogy ezen kívül bármi más ennyire kitöltse az életemet, felüdítse a lelkemet. A tánc akármennyire is giccsesen hangzik nem jelent mást, mint megélni azt, amikor szó szerint kizárja az ember a külvilágot. Ez számomra így önmagában is egészen csodálatos, de erre még rátesz egy lapáttal a néptánc mivolta, a népzene. Hiszen ez volt a régi emberek legfőbb kifejező eszköze, és attól, hogy idős táncosaink, adatközlőink itt hagytak minket, a tánc nem szűnt meg kifejezni a legalapvetőbb emberi érzelmeket, amelyek több száz évvel ezelőtt is ugyanilyenek voltak. Annyi tájegység van, annyi féle tánctípussal, ami mind-mind kicsit másról szól, az ottani embereket életéről, múltjáról, történelméről, hogy voltaképp másképp daloltak, másképp táncoltak. Az egész megismerésére talán egy élet is kevés, de megtiszteltetve érzem magam, hogy nekem lehetőségem nyílik rá. Arról nem is beszélve, hogy legyen bármilyen hangulatom, bajom, örömöm, bánatom biztosan találok valamilyen népdalt, amiben tökéletesen magamra ismerek, ami leírja az érzéseim. Az osztálytársak, távolabbi ismerősök olyan kis csodálattal a hangjukba lepődnek meg amikor megtudják, hogy táncolok és általában kifejtik, hogy ők nem tudnák ezt csinálni, de nagyon „menő”, hogy én ezt végzem. A barátaim már többször is megjegyezték, hogy mennyire jól áll, hogy örülnek, hogy valamiben így kiteljesedem. Ők például mindig vevők arra, hogy eljöjjenek megnézni, és imádják, ha van utána táncház. A korombéli fiúk körében negatív kép uralkodik az egész népi kultúra ápolásáról. 
Tulajdonképpen a néptánc egy olyan sokrétű, szép dolog, amiben mindenki megtalálhatja azt a részt, ami hozzá szól, és ami miatt megéri kiszakadni a hétköznapokból és elindulni otthonról eljönni próbára, közösségbe.”


Villás Péter (14)

„Már 5 éve táncolok, ebből 2 éve a Szabolcs Néptáncegyüttes ifjúsági csoportjában. Szabadidőmben a néptáncon kívül focizni és Kung-Fuzni járok. 
A Kung-Fu és a néptánc ugyan látszólag teljesen eltér egymástól, de közös bennük, hogy mindkettőben szükség van egy partnerre, valamint erőnlétre, koncentrációra és öntudatra, vagyis szellemi és fizikai koncentrációra egyaránt. Mindkettő hozzájárul a mozgáskoordináció fejlődéséhez, ami a labdarúgás során is jól jön. Emellett szintén közös kapcsolódási pont, hogy fontos a partnerre való odafigyelés. A Kung-Fuban az ellenfél minden mozzanatát figyelni kell, a táncban a párnak összehangoltan, egymásra figyelve, boldogan kell táncolna, hiszen amellett, hogy magunk örömét kell szolgálja, előadások alkalmával a közönség számára élvezetes látványt kell nyújtani. Azért is választottam a táncot, mert ezzel is őrzöm a hagyományokat. Korábban én is csodálattal bámultam a táncosokat. A táncban a lépések és ugrások elsajátítása erős fizikai igénybevételt jelent. Kitartásra, csapatmunkára nevel, javítja a mozgáskoordinációt, magabiztosságot ad. Sajnos a korosztályomban fiúk számára a tánc érdektelen, nem látnak benne kihívást. Szeretném, ha ez változna és a néptánc a velem egykorú fiataloknál is népszerűbb lenne, hiszen nagyon fontos a népi hagyományok őrzése.”

 
Spitzmüller Szandra (31)

„A táncot, mint szabadidős tevékenységet nem én, hanem a szüleim választották nekem, amikor általános iskolás lettem. Így tulajdonképpen 6 éves korom óta része az életemnek. Örömmel tölt el a mai napig is, hogy beírattak egy művészeti iskolába, ahol néptáncot, társastáncot, balettet és zenét is egyaránt tanultam. Mindkét művészeti ág közel állt hozzám és áll a mai napig is, viszont a tánc mégis valamivel nagyobb örömforrást ad a számomra. 
Jelenleg is fontos szerepet tölt be az életemben.  Számomra nem csak egy mozgás, hanem több annál, segít abban, hogy a hétköznapok fáradalmait elengedjem, valamint táncolás közben különlegesnek érezhetem magam. Meghatározó benne, hogy mindezt egy összetartó közösségben végezhetem. Azáltal, hogy a barátaimmal együtt mozgok, inspirálnak abban, hogy fizikailag minél többet hozzak ki magamból. Többféle táncstílust próbáltam már, de amiben a legjobban ki tudok teljesedni, az a néptánc. 
A mozgás és egészséges életmód fontos az számomra a néptánc mellett a hétköznapjaimat biciklizéssel vagy otthoni tornával töltöm. 
A tánc különlegessége szerintem abban rejlik, hogy ez a mozgásforma alkalmas leginkább arra, hogy az egyéniségünket és az érzelmeinket kifejezhessük, illetve egyénileg és közösségben is egyaránt végezhető.”

 
Harsányi Zoltán (28)

„Általános iskola 1. osztályos koromban kezdtem táncolni szüleim döntésére. Édesapám inkább a sportot azon belül is a kézilabdát szerette volna, míg édesanyám a táncot. Abban az évben volt még lehetőségem szintetizátoron zenélni tanulni, ami azonban nem tartott sokáig, mert választanom kellett a zene és a tánc közül, így végül maradt a tánc! Gyermekként nagyon sok barátságot szereztem iskolában, tánccsapatban egyaránt. Nyaranta mindig utaztunk táborokba, fesztiválokra, és a külföldi utak örök élményt jelentenek számomra. Gyermekfejjel még nem tudtam úgy értékelni a táncot, de sok mindent köszönhetek annak, hogy kitartottam mellette. Egy csapat, vagy annál már több, egy család tagjaként együtt nevetünk, mosolygunk, sírunk, együtt éljük az életünket. Láttuk és látjuk egymást felnőni, szerelmeket szőni, házasságot kötni, családot alapítani. Egy csodás dolog az, hogy ennyi év után is együtt vagyunk és segítjük egymást, ha valami bármi történik - akár rossz, akár jó - erőt adunk egymásnak! Ezekért éri meg az életünk egy részét, a szabadidőnket rászánni iskola vagy akár munka mellett, pedig sokszor nem egyszerű, mert néha elfárad az ember. De annyi energiát és szeretetet ad és kap, hogy észre se vesszük egy idő után. Számomra a néptánc felér egy sporttal is, hiszen azon kívül, hogy megismerhetem a magyar kultúrát és a Magyarország határán innen és határán túl egyéb tájainak hagyományait, biztosít számomra egy aktív, sportos életet is mozgást. Fittséget, állóképességet, az emberi figyelmet fejleszti, ami szerintem igencsak fontos pláne a mai rohanó világban, ahol mindenhol és mindig toppon kell lenned. Talán ami a legfontosabb, amire megtanít a sport és a tánc az maga a tisztelet! Tisztelet a másik felé, tisztelet a barátok és a családod felé!”


Czene Lajosné – Ági (57)
 
„10 éves koromban kezdtem el táncolni az akkori Úttörőházban és 14 évesen kerültem a Szabolcs-Volán Táncegyüttesbe. 23 éves voltam, amikor végleg abbahagytam, és elbúcsúztam az együttestől. Legalábbis akkor azt hittem. Ebben az időszakban az motivált, hogy imádtam táncolni és nagyon szerettem azt a közösséget, ahová tartoztam. Hatalmas felszabadulást, feltöltődést, rendszeres edzést és sok-sok élményt nyújtott az életemben. Szinte minden szabadidőmet a tánccal és az együttessel töltöttem.
További életem során nagyon hiányzott a néptánc. Sok éven át próbáltam másabb mozgásformákat, de azokat nem éreztem magaménak. 7 évvel ezelőtt, amikor már a gyermekeim felnőttek és egyre több lett a szabadidőm, az akkori együttesvezető bátorítására kezdtem el újra táncolni! Azóta sem bántam meg, és nagyon boldoggá tesz, hogy ennyi idősen is helyt tudok állni.  Nagyon jó a csapat, nagyon szeretem a fiatalokat: tetszik a tánchoz való hozzáállásuk, tudásuk és vidámságuk. Sokat tanulok tőlük, több értelemben is
Úgy gondolom, ha csak jól akarod érezni magad, ha csak rendesen edzeni akarsz, ha le akarod vezetni a feszültséget vagy egy klassz csapathoz akarsz tartozni TÁNCOLJ! A táncban oldódnak a feszültségek, a tánc felszabadít, örömet sugároz.  A táncban fontos szerepe van a szemkontaktusnak, az érintésnek, az empátiának és az alkalmazkodóképességnek is. A mai világban erre nagy szükségünk van.
A tánc nem csak mozgás. „Ennél sokkal több... Összetartozás, barátság, szeretet, család.”

 
Szabolcs Néptáncegyüttes
(Szerkesztette: Ágoston Szabolcs)
 

Elérhetőségek

Címünk

4400 Nyíregyháza, Dózsa György u. 25.

Üzenetküldés

4400 Nyíregyháza, Dózsa György u. 25.
info@szabolcsneptanc.hu

Egyesület

Szabolcs Néptánc Egyesület
Postacím: 4400 Nyíregyháza, Dózsa György u. 25.
Adószám: 19202145-1-15

Kövess minket közösségi felületeinken!

Facebook: Kövess
Youtube: Csatornánk
Instagram: Képeink